úterý 1. ledna 2008

Plážoví tenisté chtějí pohrozit Topolánkovi

Místo sklenky s alkoholem tenisová raketa, místo pohovky u televize vyhřátý písek. Tak budou trávit poslední den roku v Praze příznivci plážového tenisu, kteří si pondělí zvolili za den prvního mistrovství České republiky v tomto novém sportovním odvětví.

"Jedná se o nový hybridní sport, který je směsicí plážového volejbalu a tenisu," uvedl člen přípravného výboru České asociace plážového tenisu Edvard Kožušník. Podle něj se úvodního mistrovství zúčastní tři desítky nadšenců, mezi nimi i někteří bývalí výborní klasičtí tenisté. Kožušník předpokládá, že se příští rok uskuteční několik turnajů po celé ČR a bude založena regulérní národní soutěž v tomto sportu. Další podrobnosti jsou na www.beachtennis.cz.

Letošní mistrovství se pochopitelně nebude vzhledem k počasí odehrávat venku na pláži, ale v hale areálu Tenis Kapitol v pražské Michli. Tři specializované kurty na plážové sporty jsou v zimě vyhřívány vodou o teplotě 45 stupňů Celsia.

V Praze se bude hrát deblová varianta, která se hraje již dvě sezony na plážích v USA, uvedl Kožušník. Hrát se bude na hřišti devět metrů širokém a 18 metrů dlouhém, které v půlce dělí 188 centimetrů vysoká síť. Podle evropských pravidel je hřiště o dva metry kratší a síť o 18 centimetrů nižší a používají se o něco větší pálky než ty pro stolní tenis. V USA se hraje s klasickými tenisovými raketami, ale s podhuštěnými tenisovými míči.

Bodování v každé hře je klasicky tenisové. Při výměně se může hrát pouze na jeden úder jako v badmintonu, nemůže se jako ve volejbalu nahrávat. Zápas se hraje na osm vítězných her. Výsledek musí skončit s rozdílem dvou her, například 9:7. Pokud je výsledek nerozhodný, o vítězi se opět rozhodne v klasickém tenisovém tiebreaku.

Mistrovství není jedinou plánovanou akcí České asociace plážového tenisu. Na 21. února chystá demonstraci příznivců plážových sportů. Pokud bude pokračovat mimořádně chladná zima, chce vládu požádat o zřízení garančního fondu, na který by se mohli obracet jednotliví provozovatelé plážových sportovišť s žádostí o překlenovací úvěr.

"Uvažujeme o tom, že by nám stát pomohl částkou ve výši 230 milionů korun. Inspirovali jsme se podobnou akcí organizovanou Svazem provozovatelů lanovek a vleků. Ti měli naopak problémy s mírnou zimou. Přestože se jim stát přesvědčit nepodařilo, my plážoví tenisté je podporujeme a věříme, že nám vláda vyhoví," uvedl s úsměvem Kožušník, který si s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) tyká.

Zdroj: www.tyden.cz

Žádné komentáře: